(c) preisroboter.de
DOMORI CRU
APURIMAC
Cioccolato Extra
70 %
Obsahuje jen třtinový cukr, neobsahuje vanilku a lecithin.
"Údolí řeky Apurímac, Peru. Kakao typu trinitario vytvořené křížením teprve nedávno. Tóny květin, karamelu a smetany. Velmi jemná čokoláda s diskrétní aciditou."
"Velmi jemná čokoláda" - mimořádně vyvážená, hladká, rozhodně ne slabá nebo mdlá. Spojuje do monolitu malinovou svěžest (která se objevuje i jako hlavní složka vůně) a oříškovou něžnost. Apurimac nepálí, nedráždí, nenudí. Možná je až příliš hladký, chybí mi tu trochu koření, něco drsnějšího, co by učinilo čokoládu "sytější" (extrémem tohoto druhu syté čokolády je Puertomar od Domori), ale homogenita, elegance a příjemná přijatelnost zařazují Apurimac beze sporu na vrchol. Přinejmenším mě neobtěžuje zeleninový podtón, který mívá hodně čokolád této firmy. Na druhou stranu fáze doznívání změní biedermeierovou subtilnost dosavadní chuti v nepříliš příjemnou kyselou pachuť. Ale to se dá samozřejmě překonat dalším kouskem čokolády!
Když jsem vložil do úst větší úlomek než obvykle, náhle jsem ucítil příliv, ano, příliv silné smetanové chuti - byla to hustá, žlutá smetana, sladká, hladivá, a v její sladkosti a hedvábné něze jsem si dokázal představit i onen karamelový tón proklamovaný na krabičce.
Můj první Apurimac vypadal mimochodem takto tropicky nevkusně:
(c) chocolopolis.blogspot.com
V té době měly Domoriho tabulky z linie Cru ještě 100 gramů... A Cluizelovy čokolády také a Amedei používal ony půvabné hranaté krabičky z rýhovaného papíru.
Žádné komentáře:
Okomentovat