středa 22. června 2011

Idilio Origins: Selección Cata Ocumare

Po měsíční přestávce přináším recenzi na opravdový klenot. Idilio Origins patří k menším firmám, které nevyrábějí čokoládu úplně samy, ale vybírají kakao a spolupracují při jeho úpravě, takže výsledek je stejně v první řadě jejich dílem. Poprvé jsem se s touto značkou seznámil před dvěma lety v Zürichu v mimořádně dobře zásobeném obchůdku Truffe a Cata Ocumare se jmenovala první tabulka, kterou jsem vyzkoušel. Nadchla mě její chuť i její vkusný matný obal i fakt, že se čokolády I. O. prodávají jen na několika málo místech - mimo Švýcarsko je to několik obchodů v Německu a jeden ve Francii. Dnes, tři roky od svého vzniku, firma vytváří deset různých čokolád z pěti odrůd kakaa, vždy ve verzi Pure (kakaová hmota a třtinový cukr, bez lecithinu a vanilky) a Cacaonibs (která, jak název napovídá, obsahuje ještě tříšť kakaových bobů).

(c) winterfeldt-schokoladen.de

IDILIO ORIGINS
SELECCIÓN CATA OCUMARE
Ocumare de la Costa
Venezuela

72 %
48 h tradičního konšování
Obsahuje třtinový cukr, neobsahuje lecithin a vanilku.

"Hacienda Cata nepěstuje kakao jako monokulturu, nýbrž spolu s jinými tropickými plody v úžasné poloze poblíž atlantického pobřeží u Ocumare. Drobní rolníci organizovaní v družstvu si vzájemně pomáhají při sklizni a společně zpracovávají své ušlechtilé kakao. Druh Criollo Ocumare tvoří jádro intenzivního aroma typického pro jedinečnou polohu plantáže. Zpráva o degustaci: mimořádné aromatické bohatství, silná vůně pražených plodů, espresso, ořechy, sušené ovoce, čerstvé koření."

Proč mě tato čokoláda tak nadchla: je jemná, lehká, bohatá, má styl a jen trochu drsnosti, tolik, aby nepřekážela a nepřesycovala. Voní jako ranní slunce a koření ve vzduchu, téměř neznatelně po kakaovém prachu a květinách. Doba konšování evidentně není příliš krátká, protože čokoláda je hladká a kostička v ústech sice zůstává pevná, ale ne nepřekonatelně tvrdá, a pozvolna se rozplývá, zatímco chuť důsledně přetrvává. Lehká hrubost má osvěžující účinek. Cítím hořkost, tenkou a zašpičatělou, v témže stupni jako onu příjemnou prašnou hrubost konzistence. Kakaový prach, určitý druh jablek, ananas, ale jen v paměti, jako asociace, ne v ústech, a vzduch a také slunce. V podstatě cítím opravdu jen abstraktní hořkost a ostatní příchuti si domýšlím, protože je to zvláštní hořkost, podobná půvabné svíravosti lehkého vína nebo bílého čaje. Objev sezony a velké doporučení pro ty, kdo budou mít někdy cestu do Švýcarska.

Žádné komentáře:

Okomentovat