(c) amazon.com
PUERTOMAR
Cacao Criollo Ocumare 61
Venezuela
75 %
Šok.
Jak je možné, že čokoláda dokáže něco takového?
Základní nároky splňuje, lom je dokonale hladký, vůně silná: když jsem roztrhl a otevřel obal, vznesl se ke mně oblak vůně zahradních bylin a ovoce.
Avšak chuť! Čerstvý tvaroh, chléb s tvrdou kůrkou, višňová confiture, jahody, papaya... Příliv dojmů, které nelze rychle utřídit, jeden za druhým si v překotném sledu vynucují pozornost. Tráva pokrytá rosou. Slabý nádech bylinek, vychlazená smetana, vlašské ořechy. Nakonec onen druh lékořicových bonbonů, který mi nechutná.
Čokoláda je vyvážená, nic v ní neruší. Složitost chuti znemožňuje jedné ze složek dominovat. Přesto celek nepůsobí stylově, složek je příliš mnoho. To je samozřejmě dobře, navíc to člověka vede ke kontemplaci místo k pojídání dalších a dalších kostiček.
Mimochodem: Puertomar má o 5 % víc kakaa než sesterské Puertofino, a přesto je vjem hořkosti slabší. Další klad.
Žádné komentáře:
Okomentovat