neděle 28. dubna 2013

Amedei: Toscano Black 66 %

(c) www.vanderdonkchocolates.nl

AMEDEI
TOSCANO BLACK
Cioccolato fondente extra

66 %
třtinový cukr a vanilka, neobsahuje lecithin

"Tři čokolády Toscano Black, manifest firmy Amedei. Zrodily se ze směsi kakaa criollo a trinitario a vybízejí svým odlišným obsahem kakaa k setkání s nejklasičtější čokoládou, černou, křupavou, čistou v chuti, se zvláštními tóny dosaženými řemeslným mistrovstvím.
66procentní blend, to je klidná síla robustní a vyvážené čokolády. Čich si dopřává celou škálu vůní: lesní podrost, divoké ovoce, vzácné dřevo. V ústech se čokoláda projevuje s elegancí a komplexní ovocnou chutí." Mé postřehy se, jak se dočtete níže, neshodují s posledními slovy výrobce. Podle mě jde o zcela NEovocnou čokoládu.

Shodou okolností se teprve třetí tabulka z těch, které se mi dosud poštěstilo koupit, stala předmětem náležité degustace. První mi roztála na nábřeží Wisly v horkém srpnu 2010, druhou jsem v návalu nadšení snědl příliš rychle. Ona druhá a potom ta třetí se také staly svědky mé rostoucí nesoustředěnosti a netrpělivosti. Dá mi mnohem víc práce najít v sobě dost disciplíny, abych si poznamenal to, co mě napadá během ochutnávání, a abych to poté uvedl do podoby souvislého textu. Horší je, že mi dá víc práce i samotná degustace - nejradši bych se rozplynul v oblaku počitků a čisté radosti, než abych se snažil rozebírat, přiřazovat, kategorizovat, sumarizovat, subsumovat a syntetizovat. Myšlení bolí. Nicméně se nehodlám vzdát, přišel bych o příliš mnoho.

Zelená tabulka Amedei doplňuje červenou. Zatímco červená "63" uchvacuje svou silnou ovocnou chutí, tato čokoláda uklidňuje základním charakterem nugátu, zjemněným podtóny bylinek. Tato kombinace se projevuje ve vůni i v chuti stejně a doznívání dotváří obraz čokolády jemné, hebké, něžné, skutečně uklidňující, podvečerní, podzimní, sametové, lahodné, půvabné a stylové. Stylovost je samozřejmě dána korespondencí jednotlivých částí, uceleností a zaokrouhleností charakteru: nugátový základ, jakýsi "korpus" vůně i chuti, k němu jen jako doplněk a odlehčení nádech bylinek, k tomu se přidružuje amedeiovská konzistence, takže tytéž vjemy jsou sdíleny třemi smysly (čichem, chutí i hmatem - přesněji hmatem vnitřku úst, abych neřekl přímo sliznice..., ale co, různé druhy životního štěstí jsou zapřičiňovány podrážděním nervových zakončení na sliznici, to snad není třeba nijak dokazovat).

Musím dodat, že odlehčení nugátové chuti není pouze dílem onoho bylinného komplexu, v němž nedokážu přesněji rozlišovat, ale také značné míry vzdušnosti a dřevitosti. Musím také dodat, že kontrast mezi touto ne-hořkou (rozumíte?) čokoládou a jinými s podobným obsahem kakaa, ale značnou hořkostí nespočívá v přítomnosti a vnímatelné chuti cukru. Cukr tu samozřejmě musí být, ale téměř není cítit. Čokoláda je sladká, ale její sladkost se pojí s ostatními složkami chuti, nestojí vedle nich. Je zasažena zadní část úst, špička jazyka (lehký náznak kakaového prachu), prostor mezi jazykem a patrem (vzdušnost) a to je vše. Je to jedna z čokolád, které dokazují, že "hořká čokoláda" nemusí být vůbec "hořká". Pro začátečníky, kteří se chtějí přeškolit z mléčné čokolády, by jí ale jako pouhého studijního materiálu byla možná škoda.

Pro zajímavost: takto vypadaly staré obaly Amedei do roku 2008. Samozřejmě se do nich víc vešlo.

 (c) www.worlds-luxury-guide.com

Vidíte tu rozbalenou zelenou tabulku? Taková chyba! Vy jako správní znalci samozřejmě víte, že krabičky s čokoládou otvíráme zásadně DOLE.

Žádné komentáře:

Okomentovat