čtvrtek 8. prosince 2011

Amedei: Toscano Black 70 %

Řada Toscano Black sestává ze tří čokolád s různým obsahem kakaa: 70, 66 a 63 %. Procentuální zastoupení kakaa však není jediným ani rozhodujícím rozdílem, je jen součástí charakteristiky dané čokolády. Zásadní rozdíl spočívá ve složení. Stejně jako "9", i tyto tři čokolády jsou sestaveny z několika druhů kakaa tak, aby výsledek byl harmonický a zajímavý. Nejde tedy o čokolády "single origin", "chocolat de domaine" apod., které se zaměřují na chuť kakaa určitého druhu nebo určité provenience. Jsou to výsledky snahy o dokonalou chuť, výběr kakaa se této snaze podřizuje. Chocolatier kombinuje, zkouší, přidává, ubírá, aby vytvořil vyváženou směs (často se pro takovou promyšlenou směs používá výraz "blend", ve vinařství by to bylo "cuvée"). Složení čokolády je pak třeba přísně dodržovat a zákazník se na jednu stranu může na chuť čokolády spolehnout, jednoduše ví co očekávat, a na druhou stranu může sledovat drobné odchylky mezi ročníky sklizní, protože součásti blendu se chovají jako čokoláda single origin, a jestliže vlastnosti čokolády single origin závisejí mj. na ročníku, platí to samozřejmě i o vlastnostech kvalitních druhů kakaa obsažených v blendu. Následující recenze je ze začátku roku 2009. Další tabulky, které jsem degustoval, abych potvrdil nebo korigoval své postřehy, už nesly označení "Academy of Chocolate Gold Winner 2009". Obal té první vypadal takto:

(c) www.gustini.de

AMEDEI
TOSCANO BLACK 70 %
Cioccolato fondente extra
Academy of Chocolate Gold Winner 2009

70 % (samozřejmě)
třtinový cukr a vanilka, žádný lecithin

"Je to první hořká čokoláda značky Amedei, syntéza, ideál kvalitní čokolády, jemné a rozhodné zároveň, s dlouhým dozníváním. První, nezapomenutelný dojem."

Aristokratická čokoláda, jen neochotně odkrývající své vlastnosti.

Hladký lom, pevná, homogenní konzistence, plná a sytá chuť.

Je v ní silně cítit kakao, jeho intenzita kontrastuje se sametovou bezproblémovostí. Po chvíli se ozve jasnější složka, slabě ovocná - nejvíce se podobá jablkům.

Svěžest jablek dlouho přetrvává, pak ustoupí a nechá hořkosladkou chuť kakaa samotnou.

Klidnější a světlejší verze "9", klasicismus nastupující po baroku.

Žádné komentáře:

Okomentovat