středa 7. prosince 2011

Idilio Origins: Cooperativa Amazonas

Další recenze na vzácnou, těžko dostupnou čokoládu značky Idilio.

(c) www.vanderdonkchocolates.nl

IDILIO ORIGINS
COOPERATIVA AMAZONAS
Amazonia
Venezuela

72 %

"Část venezuelské Amazonie, v níž pramení Orinoco, je považována za oblast, z níž pochází odrůda criollo. Původní kakao se zřejmě dostalo podél venezuelského pobřeží do And a dále do středoamerických rozvinutých civilizací. Vysoce aromatické kakao, z nějž je vyrobena tato čokoláda, pěstuje v oblasti pramenů Orinoca indiánská Cooperativa Amazonas. Zpráva o degustaci: Sušené plody, zemité tóny, houby, v doznívání pražené aroma, káva." 

Světlá tabulka svou barvou poněkud připomíná mléčnou čokoládu a její dokonalý lom jasně ukazuje, že vznikla ve Švýcarsku u někoho, kdo si váží čokolády. Uvolňuje lahodnou, vzdušnou vůni, která nevytváří snadno konkrétní asociace, ale jistá míra soustředění z ní dokáže vydobýt představu horského vzduchu, bazalky, žampionů a kakaového prachu.

V ústech poměrně dlouho odolává, uvolňuje jemný film chutnající po kakau, dává si na čas při zaplňování úst hořkostí, až najednou povolí a v tu chvíli se z ní vyřine silná ovocná svěžest. Jásavé citrusové plody a červené bobule se stále pojí s kakaem a zároveň se od něj oddělují, tyto dvě základní složky chuti se nepropojí až do okamžiku konečného rozplynutí čokolády. Pak z ovocných tónů zůstane jen vzpomínka a nastoupí úplně jiné ladění: zemitost, pralesní temnota, "zadní" hořkost sušených hub (proti původní "vysoké" hořkosti kakaa), která může připomínat některé druhy kávy, a toto ponuré doznívání spolu se vzpomínkou na ovocnou rozkoš před chvílí přiměje člověka vzít si další kostičku.

Vzdušnost vůně koresponduje s lehkostí, kterou cítím při ochutnávání čokolády i po jejím rozplynutí. Ústa nejsou zaplněna hmotou, ale jsou zaplněna chutí - tato kombinace je právě tak žádoucí jako vzácná. Hořkost kakaa a svěžest ovoce vymezuje prostor, v němž není možné cítit přesycení jednostranným chuťovým zaměřením. Podobný kontrast, který brání ennui, spočívá v posunu od lehkosti (v době, kdy kostička čokolády ještě drží pohromadě) k pochmurnosti (v doznívání).

Pátý výtvor firmy Idilio neomračuje množstvím asociací jako např. Puertomar od Domoriho, ale je to kvalitní, dobře navržená a skvěle provedená, v podstatě ideální čokoláda. Řemeslná úroveň tu jde ruku v ruce s dobrou, komplexní, zajímavou chutí. Navíc jde o výrobek z kakaa, které dodává družstvo, nikoli velkoplantáž, a tato okolnost, svědčící o etice lidí v Idilio, se na přitažlivosti amazonské čokolády také podepisuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat