neděle 18. prosince 2011

Tři zvláštnosti od Amedei

Zase se jednou výjimečně věnujeme čokoládě s příchutí. Amedei je sice proslulý díky hořké čokoládě, ale vyrábí i jiné věci: mléčnou, bílou, oříškovou a dokonce ovocnou čokoládu, pralinky, quadrotti (malé čtvercové tabulky se čtyřmi kostičkami plněné spoustou oříšků) a nugátový krém. Ke všem svým ochuceným créations přistupuje se stejným perfekcionismem jako k čokoládám, které ho proslavily, a můžeme předpokládat (v chuti to bezpečně poznáme), že i v této oblasti produkce používá prvotřídní kakao, jen ne to nejvzácnější, které si zaslouží osamostatnění (Chuao, Porcelana...), a že jeho lidé jsou schopni posoudit ideální spojení určitého kakaa se zvolenou příchutí. Skutečně, ochutnáme-li např. Toscano Red a jsme-li schopni odpoutat pozornost od barokní záplavy svěžího ovoce, uvědomíme-li si, že čokoládová složka tabulky je "dokonalá", přesně odpovídá tomu, co podvědomě chceme, a nezměnili bychom na ní vůbec nic. Amedeiovská dokonalost působí až znepokojivě - ptáme se: "Jak je to vůbec možné?" a na druhou stranu chápeme, že chocolatier, který vytvořil nejlepší hořké čokolády světa, se nespokojí s průměrem, když se odhodlá vyrazit do světa ovoce a oříšků.

(c) www.chocolateandlove.com

AMEDEI
TOSCANO RED
Cioccolato fondente extra 70 %

"Tento recept jsme vytvořili proto, abychom zvýraznili aroma kakaových bobů a chuť ovoce, s níž ladí - spojení, které začíná výběrem kakaa a končí pomalou osmózou ve výsledné tabulce. Kakao zde nachází všechnu svou aromatickou sílu a jahody, maliny a třešně zesilují jeho přirozený ovocný podtón. Ojedinělý výrobek, který posouvá hranice světa čokolády."


Deset procent čokolády tvoří sušené ovoce. Po několika sekundách, kdy musí ústa zvítězit nad hrubým povrchem plným ostrých výběžků a hmat oznamuje mysli, že se má na co těšit, se čokoláda rozplyne a ovoce nasákne vodou. Kakao neupoutává pozornost, jen říká - svou mimořádnou silou bez rozpoznatelných vedlejších tónů -, že tu je. Čokoláda tu vlastně nemá jinou funkci, než že tím nejpříjemnějším způsobem spojuje ovoce. Jsou to ale ony lesní plody (frutti rossi), které vytvářejí z útlé tabulky skutečný roh hojnosti. Mám pocit, jako bych chutnal bohatý ovocný dort lehce obohacený vynikající čokoládou.

(c) www.chocolateandlove.com

AMEDEI
TOSCANO BLOND
Cioccolato fondente extra 63 %

Totéž můžeme říci i o obdobě Toscano Red s broskvemi a meruňkami.

(c) www.chocolateandlove.com

AMEDEI
TOSCANO NUT BROWN
Cioccolato gianduja

32 %

"Hra o naprostou lahodnost se nyní koná na území klasických krajových specialit. Amedei už dříve nabízela piemontský nugát gianduja profesionálním cukrářům a teď přichází s tabulkou, v níž triumfují nejčistší kakao, lískové oříšky odrůdy Tonda Gentile, třtinový cukr, mandle, vanilka a spousta, spousta vášně."

Žádné komentáře:

Okomentovat