(c) diningandopining. blogspot.com
KALLARI
SINGLE SOURCE ORGANIC CHOCOLATE
Cacao Nacional
70 %
"Single origin organic chocolate produced by KALLARI, a small indigenous farmers cooperative. 100 % of the profits return to the associated Kichwa families from the Amazon, to promote sustainable development, rainforest protection and healthcare. KALLARI is the only farmers cooperative in the world that harvests, markets and enjoys all profits from its own line of chocolate. The proceeds go directly back to the small farmers cooperative. The chocolate itself is intensely flavorful with a delicate and extended finish that offers notes of fruity and floral flavors paired with a subtle nutty aroma. The specialty of KALLARI chocolate is its mellow and natural taste, which is derived from the exclusive utilization of Cacao Nacional from the Ecuadorian Amazon. This region's rain forest is one of the world's most species-rich ecosystems and an important stabilizer of the global climate. The production of KALLARI chocolate offers an important economic alternative, helping to prevent rural depopulation and deforestation. By this, Kichwa culture and the rain forest remain protected."
Už jsem se kdysi zmínil o předsudku, který tvrdí, že čokolády certifikované jako bio a fair trade nechutnají dobře. Tento předsudek už byl vyvrácen tolika čokoládami, že bychom jej mohli ignorovat, kdyby se s ním nepojil předsudek opačný - že totiž bio/fair trade čokoláda je zákonitě dobrá. Každý stereotyp, byť vychází z určitého pravdivého tvrzení a - jak se často říká - "umožňuje orientaci ve světě", pokřivuje myšlení. Vždy jde hlavně o kakao a o řemeslnou zdatnost, disciplínu a kreativitu chocolatiera. Čokolády kvalitní a podřadné, zajímavé a odporné najdeme mezi vysokoprocentními tabulkami, mezi fair tradovým zbožím i mezi čokoládami z ekologické produkce. Bio a fair trade jsou atributy, ne příčiny.
Po první kostičce je jasné, že Kallari rozhodně patří do té DOBRÉ poloviny. Zkoušel jsem zatím jen 70% variantu a předpokládám (podle obalů), že ostatní varianty se liší jen obsahem kakaa. Vůně a chuť si odpovídají, postrádají (navzdory tvrzení z krabičky) jakékoli ovocné a květinové tóny, jakýkoli náznak svěžesti, vůně připomíná silnou kávu a chuť uchvacuje svou extrémní jemností. Čokoláda je vlastně úplně nenápadná, nemá jasně identifikovatelné vlastnosti, které bychom mohli popsat jasně vymezitelnými pojmy, ale přesto nepůsobí bezcharakterně, protože jejím charakterem je jemnost, delikátnost, éteričnost... Od počátku do konce v ní dominuje tento dojem, ostatní charakteristiky (kávová vůně, značná sladkost, lehká hořkost kakaového prachu) jej pouze doprovázejí, ale nikdy nepřehlušují. Sametová konzistence (známka řemeslné kvality) jej samozřejmě doplňuje a potvrzuje. Nejjemnější čokoláda, jakou znám! Vhodná pro všechny, kteří se pořád ještě bojí hranice 70 %.
Žádné komentáře:
Okomentovat