Poprvé recenzujeme čokoládu největšího revolucionáře mezi chocolatiers:
DOMORI
CARUPANO
Cioccolato extra dalla piantagione Domori in Venezuela
(Čokoláda z vlastní plantáže Domori ve Venezuele)
70 %
"Toto kakao patří k typu trinitario a pěstujeme je na vlastní plantáži Hacienda San José, která vznikla už v roce 1840. Momentálně tam produkujeme deset výjimečných odrůd typu criollo, takže naše plantáž je jakousi kolébkou vzácného kakaa. Čokoláda Carupano představuje aromatické tóny oříšků, pepře, dřeva, vanilky. Má nízkou aciditu, komplexní chuť a v ústech dlouho doznívá."
Pro Domoriho je typický dokonale hladký lom, tato čokoláda jej bohužel nemá.
V příjemné vůni kávy je přítomna ovocná kyselost, ale nedominuje.
Chuť působí velmi konsekventně: nejvýraznější součást (tráva, čekanka, heřmánek) se ozve hned a přetrvává celou dobu až do fáze doznívání. Nádech červených bobulí, jablek, slabý náznak chili, v jednom okamžiku i lískové oříšky a mandle. Hořkost čekanky je silná, ale ve fázi rozplývání čokolády se spojuje s ovocnou chutí, teprve později se osamostatní a ulpí na měkkém patře a kořeni jazyka.
Zajímavá čokoláda, nikoli nutně jedna z mých oblíbených. Chutná tak, jak si představujeme "dřevitou" chuť, aniž bychom kdy ochutnali jiné dřevo než skořici...
Žádné komentáře:
Okomentovat