pátek 18. března 2011

Michel Cluizel: Venezuela, Concepcion

(c) www.cluizel.com
MICHEL CLUIZEL
VENEZUELA
1er Cru de Plantation
Plantáž "Concepcion"

66 %

"V údolích okolo Barloventa na východ od Caracasu jsem vybral tuto plantáž pro výjimečnou kvalitu jejího kakaa 1er Cru Caranero. Je fermentováno, sušeno a leštěno tradičním způsobem už od roku 1902. Čokoláda postupně odhaluje tóny vanilky, perníku (pain d'épices) a karamelu a v dlouhé fázi doznívání příchuť směsi oříšků a ostružin, černého rybízu a bezu (fruits noirs)."

Na začátku se ozývá jemná trpkost, která dobře kontrastuje s rozplývavou konzistencí; bazalka, dokonce šťovík. Poté svěží, kyselý tón, ne tak silný jako u klasických čokolád od Valrhony. Připomíná vzdáleně červený (!) rybíz a sušené švestky, velmi zjemněné. V doznívání (značně dlouhém, jak inzeruje sám Michel Cluizel) převažuje kyselost nad trpkostí. Chuť je velmi vyvážená, tóny se doplňují, žádný nedominuje, takže nezačne být obtížný. Kyselost i hořkost existují vedle sebe, nemísí se. Karamel ani vanilku necítím.

Přitom Michel Cluizel stále ještě do svých čokolád vanilku přidává. Patří k novátorům, jimž se povedlo nahradit klasický cukr třtinovým a obejít se bez lecithinu, ale na vanilku na rozdíl např. od Domoriho nerezignoval.

Žádné komentáře:

Okomentovat