úterý 29. března 2011

Rapunzel: Nirwana Noir

Plněné čokoládě obvykle nevěnuji zvláštní pozornost a degustace je u ní vyloučena, ale tentokrát činím výjimku, abych zaznamenal nový objev:

(c) www.shoptex.com.na


RAPUNZEL
NIRWANA NOIR
Hořká čokoláda s pralinkovou náplní

Obsah kakaa v čokoládě: 55 %
Obsah lískových oříšků: 19,7 %
Obsahuje vanilku a dva druhy třtinového cukru.
Všechny ingredience jsou "BIO" a "Fair Trade".

Na této čokoládě mě zaujalo několik věcí:
1) Je kvalitní. Zvoní, leskne se, má nápadně hladkou a rozplývavou konzistenci a obsahuje dobré suroviny: pravou vanilku a skoro 20 % oříšků, to znamená téměř 40 % v samotné náplni! Kdo jiný se tím může pochlubit?
2) Krásně voní a nechutná špatně. Jednak samozřejmě po nugátu, jednak po kvalitní čokoládě a jednak po nějakém likéru, který v ní ve skutečnosti není, takže jeho vůně musí být charakteristikou čokolády použité vně i v náplni. Chuť - opět lehce prodchnutá nepřítomným likérem - není příliš sladká, teprve po několika kostičkách se může dostavit pocit přesycení, ale rozhodně ne tak rychle, jak tomu bývá obvykle u plněných čokolád. Oříšky jsou silně cítit, ale dominuje jim ovocná svěžest, a to pro mě bylo největší překvapení.

Rapunzel se tedy vyznamenal i v oblasti čokolády. Koho by zajímalo, co tato následováníhodná společnost ještě vyrábí, může se podívat sem:

http://www.rapunzel.com/

Dozví se tam, že Rapunzel začal jako první prodávat stoprocentní biočokoládu a že ji pro něj už od 80. let vyrábí slavný chocolatier z Lugana Aquilino Maestrani.

P. S. Nepřeložil jsem přesně podtitul názvu ("Trüffelfüllung") - podle mě a všeobecného usu lanýžovou hmotu (ganache) tvoří čokoláda a smetana, zatímco mleté oříšky jsou základem hmoty pralinkové (praliné).

Žádné komentáře:

Okomentovat