neděle 20. března 2011

VALRHONA: Guanaja

(c) www.valrhona.com

VALRHONA
GUANAJA
Les Grands Crus de Chocolat

70 %
Obsahuje sojový lecithin a pravou vanilku. Valrhona je klasik.

První recenze (jaro 2008)


"Odhaluje květinové tóny, intenzivní chuť a mimořádně dlouhé doznívání, typické pro jihoamerické kakao."


Ovocná chuť ustupuje do pozadí, je velmi nenápadná. Čokoláda má neobyčejně vyváženou chuť, ovocná, květinová a hořká složka nevyčnívají z celkové kompozice, chutě nepůsobí každá zvlášť. Nejsem si jist, zda cítím trochu kávy a lískových oříšků.
Přesto, že obsah kakaa je 70 %, Guanaja vlastně není moc hořká, teprve v závěru během doznívání se objeví temnější trpkost.
Lehká vůně vzdáleně připomíná ovoce.
Konzistence by mohla být hedvábnější, méně "prašná".

Guanaja se zdá být ideální pro odpočinek - je neutrální, bezproblémová, neobtěžuje ani složitým charakterem, ani banálností.

Druhá recenze (jaro 2010)


"Guanaja je jméno mytického ostrova, na němž se vylodil Kryštof Kolumbus v roce 1502. Čokoláda odhaluje nevídané spojení kakaa, od subtilnosti criolla po mocný bouquet trinitaria a forastera. Toto Grand Cru podle tajného receptu a s vysokým obsahem kakaa rozvíjí v chuti udivující hořkost a celou aromatickou škálu hřejivých tónů."


Nová Guanaja v novém obalu mi připadá silnější, více hořká, více kakaová než dříve, a spojení kakaa se silnou příchutí pálenky (cognac, brandy, něco v tomto stylu: ušlechtilý, zralý, hřejivý alkohol) dominuje složce ovocné i květinové.

Nakonec dva "historické" obrázky: stará verze plechové krabičky na napolitains a starý obal, který jsem v životě nedržel v rukou.


Žádné komentáře:

Okomentovat