čtvrtek 17. března 2011

Michel Cluizel: São Tomé, Vila Gracinda

Druhý zápis, který jsem učinil na jaře 2008 poté, co jsem si začal pořizovat poznámky z degustací. Text je poměrně stručný, zato však prověřený několikerým opakováním ochutnávky v následujících letech:

MICHEL CLUIZEL
São Tomé
1er Cru de plantation
Plantáž "Vila Gracinda"

67 %

"Ostrov São Tomé, v 19. století kolébka afrického kakaa, leží na rovníku v téže zeměpisné šířce jako střední Afrika. Kakao zrozené z bohaté sopečné půdy přímořské oblasti se suší výhradně na slunci. Dává velmi aromatickou čokoládu, v jejíž vytrvalé chuti se mísí pražené, kořenité a bylinné tóny s chutěmi zralého tropického ovoce a lékořicí."

Velmi nenápadná vůně, velmi lehká, smetanová konzistence, která způsobuje, že se čokoláda rozplývá rychleji než čokolády od Valrhony. Zasutá příchuť lékořice nastupuje až po mnohem silnějším vjemu hmatovém (hedvábí...) a pocitu skvěle vyvážené hořkosti, kyselosti a hlavně sladkosti, která však nemá nic společného s chutí cukru. Koření: snad chili, určitě ne pepř.

Žádné komentáře:

Okomentovat